DUHOVNA SVOBODA

Pregled preganjanja v šoli MISA

Boj za versko in duhovno svobodo traja že stoletja in je v mnogih avtentičnih duhovnih šolah in organizacijah privedel do neštetih in pogosto tragičnih sporov in škandalov. Duhovni učitelji in vodniki različnih duhovnih tradicij so bili v zgodovini vedno tarča preganjanja, dandanes pa tudi medijskih in spletnih škandalov ter obrekovanj v družbi. 

Romunska šola joge MISA, katere učenja prevzema tudi duhovna šola Joga neizmerne sreče in zdravja, se je v svoji domovini Romuniji skoraj od svoje ustanovitve soočala s številnimi napadi, tako s strani romunskih oblasti in državnih organov, ki jih zastopa policija, kot tudi s strani medijev. Ti sistematični pritiski in lažne obtožbe zoper ustanovitelja joga šole MISA Gregoriana Bivolarja in učence te šole trajajo že več let in se tudi danes nadaljujejo. Organizacije za človekove pravice se aktivno zanimajo za primere kršitev človekovih pravic študentov joge ne le v Romuniji, temveč tudi v tujih podružnicah.

V slovenščini si lahko več o romunski joga šoli MISA in o napadih s katerimi se je v zgodovini soočal njen ustanovitelj preberete na naslednjih povezavah:

1. Šola integralne ezoterične joge MISA – POVEZAVA

2. O učitelju joge Gregorianu Bivolaru – POVEZAVA

3. Poročilo švedskega strokovnjaka Karla Erika Nylunda o MISI in Gregorianu Bivolarju – POVEZAVA

Še več podrobnosti o tej temi je na voljo v angleščini na teh spletnih mestih:

1. Gregorian Bivolaru – POVEZAVA

2. RELIGIOUS LIBERTY PROBLEMS AND DISCRIMINATION OF “CULTS” IN EASTERN EUROPE: THE CASE OF ROMANIA – POVEZAVA

3. Hrwf – POVEZAVA

O dezinformacijskih in manipulativnih kampanjah ter praksah, ki nasprotujejo šoli joge MISA in njenim podružnicam so bili posneti tudi številni dokumentarni in krajši filmi. Z angleškimi podnapisi si je mogoče ogledati na primer:

1. Turning Black to white and White to Black – POVEZAVA

2. Operation Christ Movie – POVEZAVA

3. In Search for the Truth – POVEZAVA

4. The MISA and Gregorian Bivolaru case uncensored part 1 – POVEZAVA

5. The MISA and Gregorian Bivolaru case uncensored part 2 – POVEZAVA

Kratki filmi:

1. Who is afraid of Gregorian Bivolaru and Why? – POVEZAVA

2. The story of a political dissident – Gregorian Bivolaru – POVEZAVA 

3. Abuses against Gregorian Bivolaru on the Europol most wanted list – POVEZAVA

4. Intra-European Refugee Case: Gregorian Bivolaru – POVEZAVA

Še danes se raznorazni napadi žal neprekinjeno nadaljujejo v različnih državah, kjer obstajajo podružnice te joga šole, največkrat v obliki škandaloznih objav na socialnih omrežjih ter različnih spletnih straneh, medijskih prispevkih itd.

Eden izmed trenutno najbolj znanih portalov, ki v zadnjem času pospešeno snema dokumentarne filme o različnih duhovnih gibanjih in jih prikazuje v bolj kot ne slabi luči je tudi Netflix.

O tej temi si lahko preberete angleške članke in pričevanj učencev romunske joga šole MISA:

1. Camelia Marin (koordinatorka projekta Soteria International- duhovne človekove pravice): “Netflix – orodje za boj proti kultom?” – POVEZAVA

2. Massimo Introvigne (italijanski sociolog religije in odvetnik za intelektualno lastnino): “Je Netflix grožnja verski svobodi?” – POVEZAVA

3. Pomembno razkritje o novi podli zaroti proti duhovnosti na splošno in še posebej proti uglednemu učitelju joge Gregorianu Bivolaru – POVEZAVA

4. Zgodovina romunskega joga gibanja MISA POVEZAVA

5. Spektakularni sočasni napadi SWAT na romunske centre joge v Franciji: preverjanje dejstev POVEZAVA

6. Inside ATMAN – POVEZAVA