KARMA JOGA

Karma Joga je ena izmed poti do razsvetljenja, ki ga v tem primeru dosežemo z nesebičnimi dejanji oziroma s strežbo, ki pogosto vključuje nekakšno obliko dela.

Gre za delo, ki pripomore k delovanju sveta. Tradicionalno, je najvišja oblika nesebičnih dejanj duhovno izobraževanje oziroma vodenje drugih, vendar to ne pomeni, da Karma Joge ne moremo prakticirati tudi z drugimi dejanji.

Ključen za Karma Jogo je odnos, ki ga imamo do naših dejanj. Dejanja postanejo nesebična takrat, ko se znebimo vsakršne želje po uživanju rezultatov svojih dejanj.

Paramahansa Ramakrishna nas spodbuja ”Opravljajte [svoje] zadolžitve v nesebičnem duhu… ne da bi si želeli kakršnihkoli rezultatov.”

Krishna v Bhagavad Giti pove, da mu je pri srcu tisti, ki je vešč vseh svojih nenavezanih dejanj, tisti, ki si ne želi ničesar iz sebičnosti, je čist in nenavezan na vse možne razplete.

Pravi, da na takega človeka ne vpliva noben rezultat, saj se je že povsem odrekel vsakemu prebujenju sebičnosti v kakršnemkoli dejanju. 

Karma Joga torej spodbuja sublimacijo naših želja in sle po udejstvovanju v materialmen svetu v hrepenenje po Bogu, ki se izraža kot aspiracija po popolni svobodi, neskončni ljubezni in brezmejni ekspanziji.

Karma jogij se torej odreče vsem rezultatom dejanj in jih posveti Bogu z namenom, da bi deloval kot njegovo orodje in v tem spoznal resnico.